Zając - zwierzyna łowna, zając leśny, zające

poluje

Zając
 
 
Subskrybuj: śledź temat

Zając - zwierzyna łowna, zając leśny, zające
Zając (Lepus europaeus europaeus)



  • Wygląd: zając, jest jednym z najpopularniejszych zwierząt łownych w Polsce ze względu na duża powszechność występowania. Na masową skalę występuje w lasach, na łąkach czy w górach. Jego charakterystyczne cechy, to większe od głowy uszy oraz większe od przednich kończyny tylne. Przeciętnie zające mają długość ok. 75 cm i 30 cm wysokości. Osiągają wagę od 3 do 5 kg, dożywają do 10 lat. Oczy zająca są całkowicie osadzone na bokach. Skóra zarówno kolorem, jak i grubością kożucha dostosuje się do zmiennych pór roku. Latem skóra zająca, zwana smużem, pokryta jest kożuchem (turzycą), znacznie rzadszym i krótszym, niż w czasie zimy. Jeśli chodzi o kolor kożucha, to zimą jest on jaśniejszy, niż podczas ciepłej pory roku.


  • Rozmnażanie: czas, w którym zające rozmnażają się, to parkoty. Trwa on kilka miesięcy i w zależności od pogody obejmuje czas od połowy stycznia do końca wakacji, przy czym najintensywniej przebiega w maju i czerwcu. W czasie parkotów, ktore odbywają się zarówno w dzień, jak i w nocy, zdarza się, że za jedną samicą biega nawet kilka samców. Walka o samicę często kończy się dla niejednego gacha boleśnie, w czasie walk samce nie szczędzą sobie bowiem bicia i drapania pazurami. Młode przychodzą na świat ok. 42 dni od zapłodnienia. Warto dodać, iż samice już na bardzo wczesnym etapie życia młodych pozostawia je sama, a po 2-3 tygodniach karmienia przestaje się nimi opiekować. W ciągu roku może dojść nawet do 4 wykotów, w których na świat może przyjść łącznie nawet 10 młodych. Część niestety często nie dożywa odpowiedniego wieku, pozwalającego na przetrwanie, m.in. z powodu trudnych warunków pogodowych.


  • Odżywianie: zając jest typowym roślinożercą. W jego jadłospisie znajdują się: trawa, koniczyna, buraki, marchew, kapusta, a także zboża. W lesie ich pokarm stanowi kora, zioła, pączki drzew, żołędzie. W okresie zimy, ze względu na brak podstawowego pożywienia, które ginie pod warstwą śniegu potrafią być niezłymi szkodnikami. Wtedy często udają się do domowych ogródków, gdzie obgryzają kapustę, pączki drzew i krzewów. W czasie dnia nie żerują, żywią się przeważnie wczesnym rankiem i wieczorem oraz w nocy.


  • Sezon polowań: od początku listopada do końca grudnia. W czasie odłowu do 15 stycznia.


    • Sposób polowania na zające jest inny od tego, do czego przyzwyczajeni są polscy myśliwi, na Węgrzech poluje się czeską ławą , a w niektórych kołach łowieckich dopuszczone jest też polowanie w kotły. Z tym sposobem i czasem polowania wiąże się zabawna historia z pierwszego naszego polowania sprzed pięciu laty.

      czytaj więcej »


    • Polowanie na zające to dla wielu synonim polowania zbiorowego. Z wiadomych względów organizowane są co raz rzadziej. Tylko nieliczne koła takie jak Koło Łowieckie nr 93 Bażant w Poniatowej dzięki zaangażowaniu myśliwych w gospodarowanie łowiskami mogą pochwalić się wysokimi stanami drobnej zwierzyny. ZOBACZ FILM

      czytaj więcej »


    • Słońce pięknie zaczęło czerwienieć, nadchodził wieczór a tu – nic – ani ogona, a mój synuś mruczy pod nosem – a nie mówiłem! Wreszcie, dobrze już o szarówce wyszły dwie kozy z koźlakami, a nawet, o dziwo w tamtych stronach, wykicał zając.

      czytaj więcej »


    • Niegdyś wysoka wartość skórek lisów powodowała, że był on cenionym trofeum. Jednak w wyniku wtrącania się człowieka w prawa natury, przez podawanie szczepionek, w krótkim czasie zaburzono ekosystem na terenie naszego kraju, pozbawiając lisy naturalnego wroga – wścieklizny. 

      czytaj więcej »


    Zając - czytaj więcej »


    Zając - grupy tematyczne:


    Reklama



    Zając - galeria trofeów myśliwskich

    • Zwierzę: Zając
    • myśliwy: Danio
    • Masa: bd.
    • Masa tuszy: bd.
    • Pkt CIC: bd.


    |0.036|