Muflon - zwierzyna łowna, muflony, muflon zwierze
Muflon (Ovis musimon)



  • Wygląd: muflon, czyli dzika owca górska, występuje w Polsce na terenie Karkonoszy, Gór Bardzkich i Złotych. Jest doskonale przystosowany do funkcjonowania w terenach górskich. Muflon osiąga długość do 1,2 m i wagę do 40 kg, owca jest lżejsza o jakieś 10 kg. Muflon ma silną budowę - krótką i grubą szyję oraz mocne biegi. Muflon zwierze w przeciwieństwie do zwierzyny płowej nie zrzuca rogów co roku, dorastają one w nasadzie. Ślimy tryka wyrastają z czoła, w przypadku starych osobników tworzą kształtem literę C, bądź nawet zamknięte koło. Ślimów nie posiadają w ogóle owce. Jeśli chodzi o ubarwienie, to suknia muflona, jak w przypadku niemal wszystkich zwierząt, jest jaśniejsza latem i ciemniejsza zimą. Latem ma ona kolor ceglasto-brązowy, z grzbietem oraz białym lustrem i wewnętrzną, dolną stroną biegów. Starsze osobniki można łatwo poznać po tzw. siodle, czyli białej plamie, która występuje na boku tułowia. Latem ma ona siwy kolor.

  • Rozmnażanie: muflony rozmnażają się pod koniec roku, w listopadzie i grudniu. W tym czasie starsze osobniki odpędzają od owiec te młodsze, prowadząc ze sobą niejednokrotnie walki. Niejeden muflon kończy taką walkę z uszkodzonymi ślimami, a nawet zmałanymi kręgami szyjnymi. Ciąża u owiec trwa 5 miesięcy, młode przychodzą na świat wiosną, w kwietniu i maju. Jagnię rozwija się bardzo szybko, do tego stopnia, że już po kilku dniach potrafi samodzielnie poruszać się po górach. Młode osobniki są odporne na śnieg i wiatr, gorzej znoszą jednak deszcz, który może spowodować nawet ich śmierć. Młode opuszczają matkę po dwóch latach opieki, w tym czasie są już zdolne do uczestniczenia w rui.


  • Odżywianie: muflon, w przeciwieństwie do jeleni czy danieli nie wyrządza w ogóle szkód czy to na polach, czy to w lesie. Wychodzi na żerowanie wieczorem i świtem, czasami w ciągu dnia, ale zawsze wybiera spokojne, nie uczęszczane tereny. Muflon jest roślinożercą, jego główny pokarm stanowią trawy, zioła, pędy krzaków i drzew, żołędzie czy bukiew. Gdy spadnie śnieg i większość pokarmu ginie pod grubą warstwa puchu muflon radzi sobie, jedząc wrzos, borówki czy mech.


  • Sezon polowań: od 1 października do 31 stycznia.

  • Muflon - aktualności


    Ochrona zwierząt

    Ciężarna owca muflona i sarna zagryzione

    Puszczone luzem psy urządziły rzeź w Nadleśnictwie Olsztynek. Najpierw zagryzły sarnę. Dzień później ich ofiarą padła samica muflona. Dzika owca była w zaawansowanej ciąży. Każdej zimy w lasach i na polach Warmii i Mazur puszczone luzem psy zabijają … 2

    Broń myśliwska

    Sztucer łamany - moje marzenie II

    Gdybym miał wybrać tylko jedną broń do polowania w górach i do podchodu, z pewnością użyłbym jednostrzałowy sztucer łamany. Powód jest bardzo prosty, bo jest lekki, krótki i łatwy w obsłudze. Z pewnością jest najpiękniejszym i najbardziej wyrafinowan… 1

    Broń myśliwska

    Strzelanie w górach i pomarańcze

    Przypominam sobie znajomego, który kiedyś poprosił mnie o przybliżenie mu zagadnienia strzelania w górach. Spodobało mu się odniesienie do pomarańczy. Będąc jakiś czas później u niego na imieninach, pokazał mi sposób, w jaki trenował wyobraźnię czy t…

    Jak upolować

    Patroszenie zwierzyny

    Patroszenie zwierzyny to tyle co usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej upolowanych zwierząt. Jest jednym z podstawowych obowiązków myśliwego i należy go dokonywać niezwłocznie po daniu ubitej zwierzynie ostatniego kęsa i pieczęci oraz złomu szczęśli… 7

    Jak upolować

    Poroże słownik

    Obserwując samo tylko forum portalu Poluje.pl znaleźć można częste pomyłki początkujących myśliwych, czy osób chcących zostać myśliwymi związane z właściwym nazewnictwem urożenia różnych gatunków zwierząt. Niniejszy tekst to podany w pigułce: poroże… 5

    Muflon - galeria zdjęć


    Muflon - więcej zdjęć »

    Muflon - grupy tematyczne

    Muflon - troefa użytkowników


    |0.043|