Kuna leśna - zwierzyna łowna, kuny, kuny w polsce

poluje

Kuna
 
 
Subskrybuj: śledź temat

Kuna leśna - zwierzyna łowna, kuny, kuny w polsce
Kuna leśna (Martes martes)


  • Wygląd: kuna leśna, jak wskazuje sama nazwa, występuje w gęstych lasach, gdzie urządza sobie legowisko w dziuplach i zaroślach. Oprócz kuny leśnej w przyrodzie występuje również drugi gatunek kuny w polsce - kuny domowej, która jest mniejsza od leśnej. Ta ma długość ok. 50 cm i osiąga wagę do 1,5 kg. Dożywa do 10 lat. Kuna leśna charakteryzuje się dość dużą głową, ostrym pyskiem, krótkimi nogami i krótkimi uszami. Ogon jest długi i puszysty. Ubarwienie futra zmienia się w zależności od pory roku. Najciemmniejsze futro występuje na wierzchu, ciemne- brązowe, są również łapy wyposażone w pazury. Na szyi w okolicach głowy i na podbrzuszu futro jest żółte. Kunę łatwo rozpoznać po jasnej, kremowej, półokrągłej plamie, która znajduje się na piersiach.


  • Rozmnażanie: czas rozmnażania kun przypada na lato i trwa od lipca do sierpnia. W tym czasie kuny, które na co dzień prowadzą samotny tryb życia łączą się w pary. Cieczka u kun objawia się charakterystycznym odgłosem, który wydaje samica, a który przypomina miauczenie. Pomiot następuje u kuny po 38 tygodniach od zapłodnienia, a więc w kwietniu lub maju. Podobnie jak w przypadku saren, u kun występuje zjawisko ciąży przedłużonej, tak aby młode mogły się narodzić wiosną. Młode przychodzą na świat ślepe, zaczynają widzieć dopiero po upływie miesiąca, czasem nieco później. W pierwszych miesiącach życia przebywają przy matce, dopiero w drugim roku życia osiągają zdolnośc do samodzielnego życia.


  • Odżywianie: kuna wychodzi na polowanie po zachodzie słońca. Znana jest ze swojej szczególnej agresji podczas polowań - ofiarę chce zadławić, przegryźć gardło, a nawet odgryźć głowę. Można dostrzeć pewną powtarzalność, jeśli chodzi o miejsca polowań - kuna wraca w już odwiedozny rejon zazwyczaj po upływie tygodnia. Podstawą pożywienia kuny są myszy i szczury, ptactwo, króliki, zające, drób, a także jaja. Za jej przysmak uchodzą jagody i owoce leśne. jagody i owoce leśne.


  • Sezon polowań: od 1 września do 31 marca.



    • Nie mogło być nic lepszego, więc słałem mojemu Hubertowi dzięki i zadzwoniłem wieczorem do strażnika, co słychać w lesie – wszystko panie zawiało, zabiadolił mi. Kiedy oznajmiłem mu moje zadowolenie, że to przecież wspaniała i krótka okoliczność oraz okazja do zapolowania i pochodzenia za dzikami, złagodniał w ocenie uciążliwości zimowej aury.

      czytaj więcej »


    • Aby zostać myśliwym w Norwegii, trzeba przejść szkolenie i zdać egzamin. Nie jestem pewien, czy istnieje wiek minimalny. Wykonywanie polowania na zwierzynę drobną można rozpocząć, gdy ma sie ukończone 14 lat jako ,,polowania pod nadzorem' w celu przyuczenia.

      czytaj więcej »


    • Patroszenie zwierzyny to tyle co usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej upolowanych zwierząt. Jest jednym z podstawowych obowiązków myśliwego i należy go dokonywać niezwłocznie po daniu ubitej zwierzynie ostatniego kęsa i pieczęci oraz złomu szczęśliwemu strzelcowi. Zwłoka, szczególnie w przypadku zwierzyny grubej może zaowocować zepsuciem się tuszy (zaparzeniem mięsa) ponieważ ciepło wnętrzności i mięsa nie ma gdzie ujść.

      czytaj więcej »


    • Zwierzyna łowna w Polsce to gatunki, na które polowanie dozwolone jest przez ustawodawcę. Art. 5 ustawy Prawo łowieckie z dnia 13 października 1995 nakłada na Ministra właściwego do spraw środowiska, po zasięgnięciu opinii ministra właściwego do spraw rolnictwa oraz Państwowej Rady Ochrony Przyrody i Polskiego Związku Łowieckiego, ustalenie w drodze rozporządzenia listy gatunków zwierząt łownych z uwzględnieniem ich podziału na zwierzynę płową, grubą, drobną oraz drapieżniki.

      czytaj więcej »


    Kuna - czytaj więcej »

    Kuna - galeria zdjęć

    Kuna - zobacz inne zdjęcia »


    Kuna - grupy tematyczne:


    Reklama



    Kuna - galeria trofeów myśliwskich



    |0.091|