Królik - zwierzyna łowna
Królik (Oryctolagus cuniculus)

  • Wygląd: królik to przedstawiciel rodziny zającowatych. Długość jego ciała dochodzi do 40 cm, wysokość do 18 cm, ogon do 6 cm, a waga do 1,6 kg. Króliki w Polsce charakteryzują się miękką, ciemnoszarą sierścią i białym spodem. Górna warga królika wyposażona jest w wąsy czuciowe. Występuje powszechnie w lasach oraz pagórkach porośniętych krzakami, gdzie może się skryć. Na gniazda wybiera nory, w których żyje kolonijnie.

  • Tryb życia: króliki, to bardzo towarzyski gatunek. Żyje z innymi osobnikami, rzadko opuszczając norę. Bardzo dobry słuch pozwala mu zawsze w porę schronić się przed zagrożeniem.

  • Rozmnażanie: czas rozmnażania królików przypada na kilka miesięcy - od lutego do września. W tym czasie mają miejsce 3, a nawet 5 miotów. W trakcie jednego miotu na świat przychodzi do 6 osobników. Młode, już po upływie jednego miesiąca, przestają odżywiać się mlekiem matki. Już po upływie półtora miesiąca osiągają dojrzałość płciową.

  • Odżywanie: menu królika stanowi pokarm roślinny - trawy, owoce krzewów i płody rolne. Żywi się rano i nocą, wychodząc poza norę. Niejednokrotnie podczas takich wypraw jego łupem padają uprawy rolnicze.

  • Sezon polowań: 1 listopada – 31 grudnia - w drodze odłowu do 15 stycznia.

  • Królik - aktualności


    Opinie myśliwych

    Świąteczne klimaty, a w nich sałatka z królika

    Święta zbliżają się wielkimi krokami, wśród świątecznych, różnorakich smakołyków nie może zabraknąć chociażby akcentów dziczyzny. I tak w kolejny dzień celebrowanych przez nas świąt, warto się skusić na sałatkę z dodatkiem królika i nie tylko od świę…

    Kuchnia myśliwska

    Pasztet świąteczny z dziczyzną

    Jak to przed Świętami, jestem bardzo zabiegana, ale chciałabym jeszcze „podesłać” Wam, Koleżanki i Koledzy jakieś przepisy świąteczne. Dzisiaj bardzo prosty – pasztet świąteczny z dziczyzną. Można powiedzieć, że ta dziczyzna w pasz…

    Jak upolować

    Patroszenie zwierzyny

    Patroszenie zwierzyny to tyle co usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej upolowanych zwierząt. Jest jednym z podstawowych obowiązków myśliwego i należy go dokonywać niezwłocznie po daniu ubitej zwierzynie ostatniego kęsa i pieczęci oraz złomu szczęśli… 7

    Kuchnia myśliwska

    Królik w śmietanie przepis - Przepis na królika

    Królik w śmietanie jest bardzo popularną potrawą. Co ważne, niekoniecznie musi to być królik upolowany, choć taki da nam może więcej satysfakcji. Ponieważ jeden z przepisów zamieściłam wcześniej na forum, a nadaje się on zarówno do królika jak zają… 2

    Prawo łowieckie

    Zwierzyna łowna w Polsce

    Zwierzyna łowna w Polsce to gatunki, na które polowanie dozwolone jest przez ustawodawcę. Art. 5 ustawy Prawo łowieckie z dnia 13 października 1995 nakłada na Ministra właściwego do spraw środowiska, po zasięgnięciu opinii ministra właściwego do spr… 2

    Królik - galeria zdjęć


    Królik - więcej zdjęć »

    Królik - grupy tematyczne

    Królik - troefa użytkowników


    |0.050|