Jeleń - zwierzyna łowna, jelenie, gatunki jeleni

poluje

Jeleń
 
 
Subskrybuj: śledź temat

Jeleń - zwierzyna łowna
Jeleń (Cervus elephus)


  • Wygląd: wyróżniamy dwa gatunki jeleni – jelenia europejskiego ( nizinny i karpacki) oraz azjatyckiego. Jeleń europejski nizinny charakteryzuje się długim, walcowatym tułowiem niezbyt długą, proporcjonalną głową. Nogi są długie i zakończone racicami, na których znajdują się raciczki. W kłębie byk osiąga wielkość 150 cm, średnio – 130 cm, masa po wypatroszeniu waha się w granicach 130-190 kg, to o ponad połowę więcej, niż masa łani. Suknia jelenia zmienia się latem i zimą. Podczas cieplejszej pory roku jest jaśniejsza - ceglastobrązowa, z kolei zimą – ciemnobrązowa. Jeleń karpacki, czyli druga odmiana jelenia europejskiego, jest znacznie masywniejszy i silniejszy, ma także większą głowę. Ma też inne ubarwienie – latem popielato ceglaste, zimą – popielato czarne.
    Jeleń azjatycki często mylony jest z danielem, ze względu na swoją znacznie mniejszą wielkość w porównaniu z odmianą europejską, a także ciemnobrązowa suknią z białymi plamami, które pojawiają się u niego latem.
    Jelenie preferują duże kompleksy leśne, gdzie prowadzą stadny tryb życia, łącząc się w chmary. Rozpadają się jedynie na czas rui, który przypada na lipiec i sierpień. W tym czasie byki są bardzo nieostrożne – szukając łani przemierzają duże odległości.

  • Rozmnażanie: okres godowy jeleni – rykowisko, trwa od połowy września do połowy października, jednak najintensywniejszy okres zajmuje zaledwie dwa tygodnie. Nie bez znaczenia jest tu pogoda – najlepiej bezwietrzna i chłodna, wysokie temperatury, deszcz i wiatr osłabiają rykowisko. W tym czasie rujne łanie wabią byki, a byki wyruszają na poszukiwania. Byk, który zgromadzi rujne łanie w chmarę nazywa się stadnym – pilnuje on, aby żadna z łań nie oderwała się od chmary, nawet podczas żerowania. Broni także swoje łanie przed innymi bykami, najpierw strasząc, a ostatecznie decydując się na starcie. Chmarę zawsze prowadzi łania licówka z cielakami, za nią podążają łanie z z cielakami i łanie bez cieląt. Dopiero w znacznej odległości za nimi idzie byk. Łania nosi młode przez 34 tygodnie, młode rośnie bardzo szybko, już po 8 tygodniach porusza się samodzielnie za matką.


  • Odżywianie: jelenie zaliczamy do roślinożerców. Trawa i zioła, to podstawa pokarmu podczas lata. W Żywi się również grzybami, jagodami i owocami drzew. Zimą ich pokarm stanowią owoce leśne, gałęzi drzew czy suchą trawą. Jelenie żerują po zmroku, aż do świtu, przy czym latem żerują znacznie częściej. Można wręcz zaobserwować pewną regularność w godzinach ich żerowania.


  • Sezon polowań: trwa od września do końca stycznia.



  • Jeleń - czytaj więcej »


    Jeleń - grupy tematyczne:


    subskrybuj:

    Polowanie z psami to grupa dla myśliwych polujących na dzika, sarnę, jelenia, lisa lub inną zwierzyn…»

    11 myśliwych | 1 wątek

    Reklama



    Jeleń - galeria trofeów myśliwskich



    |0.034|