Jarząbek - zwierzyna łowna, ptak jarząbek, jarząbki
Jarząbek (Tetrastes bonasia)

  • Wygląd: ptak jarząbek, często mylony z kuropatwą. Osiąga następujące wymiary: długość całego ciała 36-45 cm, rozpiętość skrzydeł 50-62 cm, ogon 11-13 cm, waga 375-475 g. Kolorystyka upierzenia tego ptaka, to głównie szare i brązowe plamy. Jarząbka poznamy po charakterystycznym czarnym podgardlu i czubku na głowie. Ogon - co ważne - jest zaokrąglony przy końcu z jaśniejszą obwódką.

  • Tryb życia: jarząbki żyją powszechnie na terenie całej Polski, ale nie w większych stadach. Przeważnie można je spotkać w gęsto zarośniętych i cichych, rzadko uczęszczanych, lasach. Idealnie czuje się w środowisku leśnym, przeważnie biega, niż lata.

  • Rozmnażanie: gniazda jarząbków występują na ziemi, osłaniają je zazwyczaj gęste krzaki, korzenie, kamienie. Samica składa od 7 do 12 jaj. Po wykluciu młode dojrzewają w bardzo szybkim tempie, do tego stopnia, iż już po kilku dniach potrafią fruwać na niewielkie wysokości.

  • Odżywianie: w menu jarząbka można spotkać niemal wszystko, począwszy od pączków drzew, nasion, jagód, a skończywszy na dżdżownicach i ślimakach.

  • Sezon polowań: Od 1 września do 30 listopada.

  • Jarząbek - aktualności


    Ochrona zwierząt

    Jarząbek - Ptak leśny

    Jarząbek to ptak leśny, który upodobał sobie lasy równinne i zbocza górskie. Ptak ten należy do rodziny kurowatych. Najczęściej można go rozpoznać po ostrym gwiździe wiosną.

    Jak upolować

    Patroszenie zwierzyny

    Patroszenie zwierzyny to tyle co usuwanie wnętrzności z jamy brzusznej upolowanych zwierząt. Jest jednym z podstawowych obowiązków myśliwego i należy go dokonywać niezwłocznie po daniu ubitej zwierzynie ostatniego kęsa i pieczęci oraz złomu szczęśli… 7

    Jarząbek - galeria zdjęć


    Jarząbek - więcej zdjęć »

    Jarząbek - grupy tematyczne

    Jarząbek - troefa użytkowników


    |0.013|