ZAJĄC PO POLSKU W ŚMIETANIE

poluje
» » a a a

Zając po polsku w śmietanie

dodany: 2011-02-15, godz. 19:21
Zając w śmietanie

Zając po polsku w śmietanie Mięso z zająca to doskonały składnik pasztetów, potraw zarówno smażonych, jak i pieczeni. Charakteryzuje się ono delikatnością, jest chude, miękkie, o lekko brązowej barwie. Przed przygotowywaniem z niego potraw należy pamiętać by tuszka odpowiednio skruszała, następnie mięso wymaga kilkugodzinnego moczenia w marynacie. Znawcy sztuki kulinarnej radzą, aby młode sztuki piec bądź smażyć, zaś już starsze przeznaczać na potrawkę lub gulasz. Tym razem przedstawimy przepis na zająca po polsku w śmietanie.

Składniki:
comber i uda z zająca (przodek najlepiej zostawić do pasztetu),
15 dag słoniny,
4 łyżki masła,
1 szklanka kwaśnej śmietany,

Zaprawa(bejca):
2 szklanki wody,
½ szklanki octu,
pokrojona w paski 1 średnia cebula,
1 pietruszka,
kawałek selera,
liść laurowy,
po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego
imbir

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty (bejcy) należy krótko zagotować z wodą i octem, następnie wystudzić. Tuszkę wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie dla usunięcia krwi. W dalszej kolejności usunąć skrzepy, wyżyłować, usunąć błony. Tak przygotowane mięso ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, po czym zalać bejcą i pozostawić na parę dni w chłodnym miejscu. Ważne jest by mięso codziennie obracać. Zamarynowane mięso zająca w dalszej kolejności naszpikować gęsto słoniną pokrojoną w słupki. Przed pieczeniem należy jeszcze pamiętać o natarciu zająca solą. Tak przygotowane mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, które wcześniej wysmarowaliśmy masłem. Należy również na wierzch mięsa położyć jeszcze kawałek masła, podlać parę łyżek zaprawy, w której się tuszka bejcowała. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż będzie zając pół miękki (ok. 1 godz.), skrapiając zaprawą i wytworzonym sosem. Później polewać już tylko i wyłącznie samą kwaśną śmietaną. Po dopieczeniu zająca wyjąć, wyporcjować. Sos, jeśli trzeba, zagęścić mąką i podgrzać w nim porcje zająca. Do tak przygotowanego mięsa odpowiednie będą buraczki zasmażane, ćwikła z chrzanem, bądź kapusta zasmażana. Zając po polsku w śmietanie

 

 

Średnia: 4.5 /5 | Ocen: 4

nbsp;

 

Zdjęcia do artykułu (2) - wyświetl wszystkie:


Reklama


Zając po polsku w śmietanie komentarze (1)



świetny przepis. [2012-03-12 18:23]

Aby móc komentować musisz być zalogowany!

zaloguje się

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.017|