PRZYPRAWY DO DZICZYZNY, przyprawy w kuchni mysliwskiej

poluje
» » a a a

Przyprawy do dziczyzny - przyprawy w kuchni myśliwskiej

dodany: 2011-01-19, godz. 21:55
Przyprawy do dziczyzny

Przyprawy do dziczyzny, przyprawy w kuchni myśliwskiej Dziczyzna posiada bardzo bogate walory smakowe, lecz każdy z nas miał dylemat po jakie przyprawy sięgnąć by nie utracić smaku i wartości tego rodzaju mięsa. Oczywiście w zależności, z jakiej zwierzyny łownej będzie ono pochodziło i jakie danie chcemy przygotować, taka przyprawa do dziczyzny będzie wskazana. Należy jednak zachować umiar, ponieważ składnik ten powinien być używany w znikomych ilościach, by nie zatracić smaku mięsa.
W wielu poradnikach czy książkach kucharskich znajdują się sugestie, które przyprawy nadadzą niepowtarzalny smak drobiu lub dziczyźnie. Postanowiliśmy zebrać te rady kulinarne w całość i przedstawić podstawowe przyprawy w kuchni myśliwskiej. Z mięsem bażanta komponuje się: gałka muszkatołowa, koper włoski, pietruszka, bazylia, koperek, liść laurowy. Gęś możemy doprawiać koprem, pietruszką, selerem, szafranem, zaś kaczkę przyprawą curry, gałką muszkatołową, melisą, majerankiem, papryką. W przypadku mięsa z kuropatwy niezbędny będzie jałowiec i zielona pietruszka. Jeśli natomiast chcemy przygotować danie z dzika, bądź jelenia to w naszej kuchni powinny znaleźć się - liść laurowy, ostra papryka, owoce jałowca, ziele angielskie. Inne przyprawy wchodzą w grę w przypadku sarniny tu kucharze wskazują na marynatę z jarzyn i wina oraz owoce jałowca. Z mięsem zająca najlepiej komponować będzie się cebula, cząber, liść laurowy, majeranek, oregano, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie. Wśród wymienionych przypraw wskazywaliśmy wielokrotnie na jałowiec. Tej oto przyprawy nie powinno zabraknąć, jeśli zależy nam na zachowaniu wyrazistości przygotowywanych przez nas potraw. Warto dodać, że jałowiec jest szczególnie polecany do pasztetów, marynat, nadzienia sarniny i innych potraw z dziczyzny. Używany jest powszechnie do wyrobu wędlin myśliwskich ze względu na aromatyczny, korzenny smak i delikatny zapach. Co ciekawe w kuchni myśliwskiej nie powinno brakować również rozmarynu. Tradycyjnie okłada się nimi upieczoną baraninę i jagnięcinę, mięso królika, dziczyznę. Składnik ten ułatwia trawienie tłuszczów.

 

 

Średnia: 5 /5 | Ocen: 1

nbsp;

 

Zdjęcia do artykułu (2) - wyświetl wszystkie:


Reklama


Przyprawy do dziczyzny - przyprawy w kuchni myśliwskiej komentarze (0)

 

Nie ma jeszcze komentarzy do tego wpisu.
Bądź pierwszy!

 

Aby móc komentować musisz być zalogowany!

zaloguje się

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.028|