Pasztet z zająca przepis - przepis na, przepisy kulinarne, zdjęcia, opinie - poluje.pl

poluje
» » » a a a
Zając

Pasztet z zająca przepis

dodany: 2010-12-01, godz. 15:45:00


Pasztet z zająca, to jedna z najpopularniejszych potraw. Choć na polskich stołach gości przeważnie podczas świąt, jego walory smakowe docenia coraz więcej z nas. Pasztet z dziczyzny jest o wiele zdrowszy, niż tradycyjny, dlateog warto sprawić miłą niespodziankę rodzinie i przyrządzić pasztet z zająca. To wspaniały rarytas, bardzo zdrowy i co ważne - smakuje nawet dzieciom.


Do przyrządzenia pasztetu potrzebne nam będą następujące skladniki: przodek zająca z podrobami, podgardle najlepiej wieprzowina, słonina, kilka suszonych grzybów, 4 jajka, 25 dag wątróbki, bułka oraz warzywa - marchewka, pietruszka, cebula i przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, sól). Dodam, że niektórzy używają czasami wędzonej słoniny - świetnie sprawdza się przy wyłożeniu foremki, ale można ją zastąpić bułką tartą - to dla fanów lżejszej wersji

Pasztet z zająca - przygotowanie: Do dużego garnka wypełnionego 1 litrem wody wrzucamy przodek zająca, podgarle wieprzowe, wspomniane wcześniej warzywa, kilka grzybów oraz przyprawy - ziele, liść laurowy. Gotujemy je ok. 45 min, po upływie tego czasu dodajemy sól i wstawiamy na ogień na kolejne 45 min. W tym czasie wątróbkę oraz słoninę zalewamy wodą z wywaru i gotujemy kwadrans. Następnie dodajemy namoczoną wywarem bułkę. Ugotowaną wątróbkę i słoninę mielimy, dolewamy do tak przygotowanej masy wywar pozostały z wcześniejszego gotowania i dusimy, aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do przyrządzonej masy wrzucamy 4 jajka, trochę imbiru, następnie wszystko mieszamy w ręku. Wymieszane mięso wkładamy do foremek. Pasztet pieczemy w temp. 180 stopni przez półtorej godziny. Pasztet z zająca!

Smacznego!

 

nbsp;

 

Średnia: 4/5 | Ocen: 1

 

 
 


Reklama


komentarze (0)

 

Nie ma jeszcze komentarzy do tego wpisu.
Bądź pierwszy!

 

Aby móc komentować musisz być zalogowany!

zaloguje się

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję  Kuchnia myśliwska - zobacz podobne



 

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.022|