DZIKA KACZKA PIECZONA, przepis na dziką kaczkę

poluje
» » » a a a
Dzika kaczka

Dzika kaczka pieczona

dodany: 2011-02-24, godz. 18:57:00


Kuchnia myśliwska bogata jest w potrawy przyrządzane z dzikiego ptactwa. Królują oczywiście dania z bażantów, gęsi, gołębi, kuropatw, ale nie może obyć się również bez dań z dzikich kaczek. Ich mięso jest bardzo chude i powinno kruszeć nawet 10 dni. Stosowane są oczywiście marynaty, można je dusić oraz stanowią podstawę przepysznych zup. Tym razem polecamy przepis na dziką kaczkę pieczoną tradycyjnie.

Składniki: 1 dzika kaczka, 1-2 łyżki smalcu do pieczenia, 15-25 dag słoniny, łyżka majeranku.

Marynata: 1 szklanka octu, 2 szklanki wody, 1 cebula, 1 płaska łyżka stołowa soli, tyle samo cukru, 10 zgniecionych ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka kolendry.

Sposób przyrządzenia:
Cebulę należy pokroić w krążki, zagotować wszystkie składniki marynaty, gotować na małym ogniu ok. 5 min, następnie wystudzić. Skruszałą kaczkę umyć dokładnie w zimnej wodzie i ułożyć ciasno w emaliowanym lub glinianym naczyniu, zalać marynatą i wstawić do chłodnego miejsca na 2-4 dni. Należy pamiętać by codziennie mięso obracać. Po tym czasie kaczkę wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć. Tuszkę naszpikować słoniną i oprószyć lekko majerankiem. Przygotowane mięso ułożyć w brytfannie grzbietem do dołu, polać roztopionym smalcem, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika (200-250 stopni). Gdy skórka się lekko zarumieni musimy zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec aż do miękkości. Ważne by skrapiać na początku marynatą, a następnie uzyskanym sosem. W trakcie pieczenia musimy pilnować, żeby sos całkowicie nie wyparował, ponieważ mięso wtedy stwardnieje. Po upieczeniu (ok. 2 godz.) należy wyjąć kaczkę i podzielić ją na odpowiednie porcje.

Sposób podania:
Tak upieczoną dziką kaczkę powinniśmy podawać polaną sosem, który można dodatkowo doprawić oraz zagęścić. Do tego rodzaju dania najlepiej pasować będzie czerwona kapusta zasmażana.

 

nbsp;

 

Średnia: 0/5 | Ocen: 0

 

 
 


Reklama


komentarze (1)



niestety zbyt duża ilość octu w marynacie (robione dokładnie według przepisu) sprawiła, że mięso jest niesmaczne, czuć jedynie smak octu, nie poecam!! [2013-10-20 18:42]

Aby móc komentować musisz być zalogowany!

zaloguje się

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję  Kuchnia myśliwska - zobacz podobne



 

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.017|