Bigos myśliwski

poluje
» » » a a a
SarnaJeleńDzik

Bigos myśliwski

dodany: 2010-12-24, godz. 01:18:00


Koleżanki i Koledzy, bez bigosu nie obejdą się żadne święta. Dla zaprawionych myśliwych nie będą to żadne arkana, ale niepolującym przyda się pewnie ten przepis na bigos myśliwski. Będzie nam potrzebne co najmniej półtora kilograma mięsa z dziczyzny z kośćmi, które od biedy można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną, no ale wtedy nie będzie to już bigos myśliwski (chyba że zrobi go myśliwy). Tak czy siak, życzę wszystkim smacznego.

Składniki:
1,5 kg mięsa z dziczyzny (ew. wołowina lub wieprzowina)
20 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
15 dag smalcu (ew. stopionego sadła z dzika),
2 kg kwaszonej kapusty
2 marchewki
2 cebule
2 dag suszonych grzybów
5 dag suszonych śliwek
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
pieprz ziołowy
papryka słodka
2 ząbki czosnku
Solidna łyżka mąki

Przygotowanie:
Kapustę odciskamy z kwasu, płuczemy tylko jeśli jest wyjątkowo kwaśna. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i przyprawy. Rozpoczynamy gotowanie. Marchew przecieramy na Terce o dużych otworach i dodajemy do gotującej się kapusty. W międzyczasie suszone śliwki zalewamy przegotowaną wodą, aby zmiękły. Osobno w małej ilości wody gotujemy suszone grzyby, które przed gotowaniem trzeba namoczyć.
Mięso solimy i zarumieniamy na patelni na smalcu. Potem przekładamy do rondla i dusimy podlewając niewielką ilością wody. Kiedy jest już prawie miękkie przekładamy je w całości razem z kośćmi do gotującego się bigosu. Zagotowane grzyby i śliwki kroimy w paski i dodajemy do bigosu. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do bigosu. Dodajemy również resztkę przypraw i roztarty czosnek. Całość gotujemy do właściwego efektu, najlepiej od czasu do czasu posmakować, aż zrobi się z tego prawdziwy bigos myśliwski. Ugotowany bigos łączymy z zasmażką. Bigos można zamrozić, ale wtedy nie należy dodawać zasmażki.

No, to już chyba nic więcej przed Świętami nie dam rady zamieścić.
Życzę wszystkim pysznych świątecznych potraw i Wesołych Świąt.

Darz bór!


 

nbsp;

 

Średnia: 4/5 | Ocen: 1

 

 
 


Reklama


komentarze (2)



Mój bigos myśliwski to pół na pół kapusty kiszonej i drobno usiekanej słodkiej, a jeśli chodzi o mięsa to powinno być kilka rodzajów, łącznie z różnymi podrobami - im więcej, tym lepszy aromat. No i koniecznie pół butelki czerwonego wytrawnego wina na koniec - przed podaniem, żeby nie zwietrzało! - Darz Bór! [2012-10-26 17:14]


Przyznam się, że bigos kol. Ani już dużo bardziej mi pachnie niż opisany. Mój ✞ ojciec był mistrzem w przygotowaniu bigosu myśliwskiego. Rozpoczynał gotowanie około 10 grudnia, żeby zdążyć na święta. Też dwa gatunki kapusty, różne dzicze mięsa, borowiki i na koniec również dobre czerwone wino. Bigos dochodził na węglowej kuchni. Zapach roznosił się po domu do świąt drażniąc podniebienia domowników. A na święta rozkosz w gębie. Opisany bigos jest taki jak na fotografii czyli jak z baru na dworcu PKP. [2013-01-28 20:25]

Aby móc komentować musisz być zalogowany!

zaloguje się

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję  Kuchnia myśliwska - zobacz podobne



 

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.022|