BAŻANT PIECZONY

poluje
» » » Bażant - przepisy kulinarne a a a
Bażant

Bażant pieczony

dodany: 2011-02-03, godz. 21:37
Bażant pieczony

Bażant pieczony Niegdyś to one, bażanty, królowały na polskich dworach i stołach. Ceniono zarówno ich smak, ale i urok. To przecież pióra bażantów stanowiły swoistą ozdobę. Mimo znacznego upływu czasu nadal ich mięso cieszy się uznaniem smakoszy. Warto pamiętać, że samice oczywiście mają delikatniejsze mięso, bogatsze w walory smakowe, dlatego w kuchni warto po nie właśnie sięgać. Pamiętać jednak należy by odpowiednio skruszało. Spośród wielu dań, których podstawą jest mięso z bażanta dziś zaproponujemy przepis na bażanta pieczonego.
Składniki:
- bażant
- 6 dag masła
- łyżeczka soku cytrynowego
- 5 suszonych jagód jałowca
- 5 dag słoniny

Sposób wykonania:
Bażant powinien być odpowiednio skruszały. Po upolowaniu ( jeszcze w piórkach) niezbędne jest więc umieszczenie go w chłodnym miejscu na 5 - 6 dni. Po upływie tego czasu należy oskubać bażanta na sucho, wypatroszyć. Następnie obmyć i osuszyć ściereczką. Na miazgę należy usiekać wątrobę i serce, utrzeć z masłem (5 dag) by powstał krem. Masę solimy do smaku i w trakcie ucierania dodajemy sok cytrynowy i utłuczone w moździerzu suszone jagody jałowca. Tak przygotowanym kemem należy równomiernie posmarować wnętrze bażanta. Mięso ptaka owijamy w cienkie płatki słoniny, układamy w brytfannie na roztopionym maśle i pieczemy w piekarniku. Musimy pamiętać o usunięciu słoniny na 10 minut przed zakończeniem pieczenia, by skórka bażanta w pełni się zarumieniła. Sos, który powstał w czasie pieczenia należy rozcieńczyć 2 łyżkami rosołu lub rosołu pół na pół zmieszanego z białym wytrawnym winem. Tak przygotowaną mieszankę chwilę gotujemy i gorącą polewamy ułożonego na półmisku, podzielonego na 4 części bażanta. Uzupełnieniem tak przygotowanego bażanta będzie konfitura z czerwonych borówek.

 

 

Średnia: 5 /5 | Ocen: 3

nbsp;

 

Zdjęcia do artykułu (2) - wyświetl wszystkie:


Reklama


Bażant pieczony komentarze (0)

 

Nie ma jeszcze komentarzy do tego wpisu.
Bądź pierwszy!

 

Aby móc komentować musisz być zalogowany!

zaloguje się

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.015|