BADANIA WETERYNARYJNE - pobieranie dzika na użytek własny - pzł, przepisy prawo łowieckie, opinie, zdjęcia - poluje.pl

poluje
» » » a a a
Dzik

BADANIA WETERYNARYJNE - pobieranie dzika na użytek własny

dodany: 2012-03-20, godz. 16:37:00


Z dniem 28 listopada 2010r. wchodzi w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny.

(Dz. U. Nr 207 poz. 1370 z dnia 4 listopada 2010 r.) http://lex.pl/serwis/du/2010/1370.htm Zgodnie z ww. rozporządzeniem utrzymano zasadę, że w przypadku dzików pobieranych na użytek własny próbki do badania mięsa na obecność włośni pobiera i dostarcza do urzędowego lekarza weterynarii posiadacz tuszy (czyli myśliwy pobierający dzika na użytek własny).

Mięso zbadane na obecność włośni metodą badania trichinoskopowego, przed spożyciem powinno zostać poddane obróbce cieplnej zapewniającej podgrzanie mięsa do temperatury wewnętrznej wynoszącej co najmniej 71°C oraz nie powinno być wykorzystywane do przygotowania potraw na grillu lub w kuchence mikrofalowej.


Jeżeli w wyniku badania na obecność włośni próbek mięsa dzików nie stwierdzono włośni - urzędowy lekarz weterynarii wystawia zaświadczenie o przeprowadzeniu badania próbek mięsa, które zawiera:

a) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania oraz adres posiadacza mięsa
b)miejsce i termin uboju albo odstrzału
c)datę,przeprowadzenia badania
d )gatunek zwierzęcia, z którego pochodziła badana próbka
e)wynik badania.
f) informację o ograniczeniach w sposobie wykorzystania mięsa
- jeżeli badanie próbek na obecność włośni przeprowadzono przy zastosowaniu metody badania trichinoskopowego, Jeżeli stwierdzono włośnie - powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję administracyjną w sprawie uznania mięsa za niezdatne do spożycia przez ludzi, określając w niej sposób postępowania z tym mięsem. Przed wydaniem ww. decyzji urzędowy lekarz weterynarii z urzędu pobiera próbki mięsa i przeprowadza ponowne badanie, na koszt posiadacza mięsa.
Mięso dzików nie może zostać spożyte ani przetworzone przed uzyskaniem ww. zaświadczenia.

Sposób pobierania próbek mięsa u dzików:

1)pobiera się sześć próbek mięsa, każda wielkości orzecha laskowego, po jednej próbce z
a) mięśni każdego filaru przepony w przejściu do części ścięgnistej,
b) mięśni żuchwowych,
c) mięśni przedramienia
d) mięśni międzyżebrowych,
e) mięśni języka,
2)jeżeli nie można pobrać próbek z niektórych mięśni określonych w pkt 1, wówczas pobiera się cztery próbki mięsa z mięśni, które są dostępne
3) łączna masa pobranych próbek nie powinna być mniejsza niż 50 g

Zasady dostarczania próbek do urzędowego lekarza weterynarii1.

1.Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału
2.Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
3.Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii o:
1)wieku zwierzęcia
2}miejscu pochodzenia zwierzęcia
3)części zwierzęcia z której zostały pobrane próbki

 

nbsp;

 

Średnia: 0/5 | Ocen: 0

 

 
 


Reklama


komentarze (0)

 

Nie ma jeszcze komentarzy do tego wpisu.
Bądź pierwszy!

 

Aby móc komentować musisz być zalogowany!

zaloguje się

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za komentarze Internautów.

 

➠ Subskrybuj✔ Subskrybujesz✕ Anuluj subskrybcję  PZŁ - zobacz podobne



 

Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.018|