Kuchnia myśliwska - wiadomości

 
 

Przyrządzanie dziczyzny, kuchnia myśliwska russaka, dziczyzna przepisyTo bardzo smakowita zakładka, stworzona nie tylko dla tych, którzy lubią polować, ale i dla tych, którzy degustują w daniach z dziczyzny - Przyrządzanie dziczyzny. Nasza kuchnia myśliwska kolekcjonuje przepisy i porady w tej dzidzinie. Czytaj kuchnia myśliwska russaka, a także kuchnia myśliwska sarna, kuchnia myśliwska ostoja, dziczyzna przepisy, dziczyzna potrawy, dziczyzna marynata. Zachęcamy do lektury, czekamy na Wasze przepisy i życzymy smacznego.




Powrót - Kuchnia myśliwska kompendium »


    • 2013-12-18, komentarzy (0)

      Rolada myśliwska na święta

      Rolada myśliwska na święta

      Moja teściowa żona myśliwego specjalizuje się w dziczyźnie Jest absolutną mistrzynią w tej dziedzinie a przy tym kipi pomysłami i przyznam że najlepsze specjały wymyśla sama Tak też jest z potrawą której przepis za moją teściową podaję poniżej a którą nazwaliśmy roladą myśliwską Podaję go dziś w tym szczególnym czasie bowiem moja rodzina zajada się roladą zawsze w święta   Teściowa zgod

      zobacz więcej » 0


    • 2013-05-28, komentarz (1)

      Topinambur

      Topinambur

      Topinambur Słonecznik bulwiastyWartości odżywcze bulw topinambura są godne polecenia zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę zawierają bowiem nie skrobię lecz aż 18% inuliny przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków Walory lecznicze topinambura zostały wykorzystane przy produkcji leku o nazwie Topinulin dostępnego w aptekachMożna go stosować w celu poprawien

      zobacz więcej » 1


    • 2013-04-30, komentarzy (0)

      Polowanie po trapersku

      Polowanie po trapersku

      Cicho szemrzące górskie potoki pokryte pierwszym śniegiem drzewa i skały przepiękne widoki tak wyglądają jesienią austriackie Alpy W tych pięknych okolicznościach przyrody i niepowtarzalnych gdzieś na wysokości ponad 2 tysięcy metrów prawdziwi pasjonaci myślistwa będą wypatrywać kozic górskichMuszą oszukać niesprzyjającą naturę doskonały węch i słuch zwierzęcia aby zasłużyć na jego piękne trofeum 

      zobacz więcej » 0


    • 2012-11-03, komentarz (1)

      Dzikie ptactwo w galarecie

      Dzikie ptactwo w galarecie

      Tym razem przepis na eleganckie danie zimne która można sporządzić zarówno z bażanta jak i kaczki: sprawiona tuszka ptaka 1 pomarańcza puszka ananasa 2 łyżeczki żelatyny kilka goździków / koniecznie należy usunąć 'główki' aby pozbawić goździki goryczki/ łyżeczka imbiru łyżeczka kurkumy 10 dag rodzynekPtaszka gotujemy w całości ze wszystkimi dodatkami prócz pomarańczy i ananasa aż mięso będzie mi

      zobacz więcej » 1


    • 2012-06-20, komentarzy (0)

      Dziczyzna u progu lata

      Dziczyzna u progu lata

      Tak na zachętę przed zbliżającym się wielkimi krokami szczytem sezonu polowań chcemy dziś zaproponować przepis na pieczeń z dzika ze śmietaną &8211; najlepiej do wypróbowania teraz u progu lata zwłaszcza że najlepiej smakuje z młodymi buraczkami i równie młodymi ziemniakami Z góry życzymy smacznegoZanim podamy przepis warto przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących dziczyzny Przede wszystki

      zobacz więcej » 0


    • 2011-11-21, komentarz (1)

      Nalewka myśliwska

      Nalewka myśliwska

      Miałam pisać o kulinariach dziś w klasyczny sposób Wyjąć z szuflady któryś z przepisów i poddać pod ocenę szerokiego gremium Ale natchnęła mnie tym razem myśl aby sięgnąć do rozmyślań znanych osób na temat uczt myśliwskich Wincenty Pol w opowiadaniu łowczego skupił swoja uwagę na obiedzie i zaczym przeszedł do dań umieszczonych na stole zaznaczył istotny szczegół: &8222;Obiad będzie dobry ale musi

      zobacz więcej » 1


    • 2011-10-25, komentarzy (0)

      Wino do dziczyny

      Wino do dziczyny

      Często na stole oprócz wykwintnych potraw króluje również wino sprawdzimy jakie kryteria zastosować dobierając wino do dziczyzny Trunek ten dobrze podany do serwowanych potraw może wzmocnić ich smak albo co gorsze je przyćmić Jeśli danie ma być jedynie uzupełnieniem to powinniśmy wybrać wino z górnej półki a będziemy się zachwycać jego niezwykłym bukietem Jeśli jednak postawimy na wyeksponowanie

      zobacz więcej » 0


    • 2011-08-24, komentarzy (0)

      Pasztet z łysek - Przepis na pasztet z łysek

      Pasztet z łysek - Przepis na pasztet z łysek

      Pasztet z łysek W sierpniu rozpoczął się między innymi sezon polowań na kaczki Można w tym czasie polować również na łyski dlatego zamieszczamy przepis na pasztet z łysekŁyska jest u nas bardzo pospolitym ptakiem Co ciekawe bytuje prawie na wszystkich stojących wodach jak stawy jeziora i zalewiska rzek Ważne aby były zarośnięte na brzegach szuwarami których ptaki te znajdują schronienie Mięso łys

      zobacz więcej » 0


    • 2011-08-09, komentarzy (0)

      Dzika kaczka z fasolą

      Dzika kaczka z fasolą

      Dzika kaczka z fasolą i czosnkiemKaczki można podawać na wiele sposobów dlatego przepisów na ten przysmak jest wiele Zatem czas na kolejny jaki podsunęli moi znajomi Będzie to dzika kaczka z fasolą i czosnkiemSkładniki:2 kaczki 3 plastry wędzonej szynki 2 kostki bulionu drobiowego 3 dag masła 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 główki czosnku 1 posiekana cebula 80 dag białej fasolki kil

      zobacz więcej » 0


    • 2011-07-09, komentarzy (0)

      Dziczyzna w kuchni

      Dziczyzna w kuchni

      Dziczyzna w kuchni Wertując menu jednej z rzeszowskich restauracji natknęłam się na żubrzynę potrawa ta mnie zaskoczyła Czy kuchnia myśliwska przechodzi renesans Dziczyzna w kuchni to już standardNie ma nic dziwnego że na stołach królują potrawy z sarniny jeleniny ogólnie rzecz ujmując z dziczyzny Nie przywykliśmy jednak do tego że podaje nam się mięso z żubra Co ciekawe restauratorzy sprowadzają

      zobacz więcej » 0


    • 2011-05-31, komentarz (1)

      Boczek z dzika

      Boczek z dzika

      Postanowiłam dziś zaprezentować przepis na boczek z dzika zawijany na zimno Nadaje się wyśmienicie na przekąskę To dobra alternatywa dla wielu wędlinSkładniki:1 kg boczku z dzika 25 dag okrawków mięsnych z dowolnej dziczyzny cebula pół namoczonej suchej bułki 4 duże ząbki czosnku sól przyprawy (1 liść laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżeczka papryki słodkiej i majeranku)Sposób

      zobacz więcej » 1


    • 2011-04-18, komentarze (2)

      Kiełbasa myśliwska i jałowiecka – tradycyjne specjały

      Kiełbasa myśliwska i jałowiecka – tradycyjne specjały

      Kiełbasa myśliwska i jałowiecka doczekały się unijnego logo To kolejne już polskie produkty wyróżnione odznaczeniem Potrawy myśliwskie wchodzą na europejskie salony Wspomniane kiełbasy zarówno myśliwska jak i jałowiecka zostały zauważone przez Komisję Europejską Dziś wpisano owe produkty na listę oznaczona jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Co ciekawe wśród ponad tysiąca produktów we Wspó

      zobacz więcej » 2


    • 2011-04-11, komentarzy (0)

      Nalewka staropolska

      Nalewka staropolska

      Nalewka staropolska Wśród przepisów które wpisują się w myśliwskie kulinaria nie może zabraknąć również sposobów na przyrządzenie zacnych trunków Delektując się ich smakiem można przecież wspominać wyprawy kompanów i zdobyte trofeaPrzegląd rozpoczynamy od przepisu na wykonanie nalewki staropolskiej Składniki: pół garści świeżych pączków brzozowych 5 kromek chleba żytniego razowego pół garści rodz

      zobacz więcej » 0


    • 2011-04-07, komentarze (4)

      Kiełbasa wędzona

      Kiełbasa wędzona

      Kiełbasa wędzona Złotobrązowy kolor jest znakiem rozpoznawczym wędzonych kiełbas Niepowtarzalny jest również smak i zapach produktów przygotowywanych w wędzarni Kto raz spróbował powraca do tego rodzaju obróbki mięs Dodatkowo przemawia za ty sposobem możliwość dłuższego przechowywania produktów poddanych wędzeniuSkładniki: ok 15 kg mięsa z dzika bez kości 2 kg tłustego boczku wieprzowego surowego

      zobacz więcej » 4


    • 2011-03-28, komentarzy (0)

      Comber jeleni w cieście francuskim

      Comber jeleni w cieście francuskim

      Comber jelenia w cieście francuskim Mięso z jelenia możemy przyrządzać na wiele sposobów Tym razem przedstawiamy przepis w którym wykorzystamy ciasto francuskie Składniki:750 g combra jelonka (bez kości) 125 g tłustego boczku 125 g pieczarek 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (300 g) 1 łyżkę masła 1/2 żółtka 1 łyżka mleka 23 cebule 6 gruszek borówki bazylia szałwia majeranek pieprz sólPrzy

      zobacz więcej » 0


    • 2011-03-03, komentarzy (0)

      Szynka z dzika wędzona

      Szynka z dzika wędzona

      Szynka z dzika wędzona Wędzenie zwierzyny jest jednym z rodzajów utrwalania i uszlachetniania mięs To tradycyjny i znany od lat sposób na przygotowanie potraw Dziczyzna oczywiście również do tego się nadaje Trzeba pamiętać że wędzonki przygotowuje się z mięs uprzednio odpowiednio peklowanych Bardzo istotnym jest fakt że dym działa także bakteriobójczo i utrwala wszelkie mięsa Przepis na szynkę z

      zobacz więcej » 0



    • 2011-02-24, komentarz (1)

      Dzika kaczka pieczona

      Dzika kaczka pieczona

      Kuchnia myśliwska bogata jest w potrawy przyrządzane z dzikiego ptactwa Królują oczywiście dania z bażantów gęsi gołębi kuropatw ale nie może obyć się również bez dań z dzikich kaczek Ich mięso jest bardzo chude i powinno kruszeć nawet 10 dni Stosowane są oczywiście marynaty można je dusić oraz stanowią podstawę przepysznych zup Tym razem polecamy przepis na dziką kaczkę pieczoną tradycyjnieSkładn

      zobacz więcej » 1


    • 2011-02-15, komentarz (1)

      Zając po polsku w śmietanie

      Zając po polsku w śmietanie

      Zając po polsku w śmietanie Mięso z zająca to doskonały składnik pasztetów potraw zarówno smażonych jak i pieczeni Charakteryzuje się ono delikatnością jest chude miękkie o lekko brązowej barwie Przed przygotowywaniem z niego potraw należy pamiętać by tuszka odpowiednio skruszała następnie mięso wymaga kilkugodzinnego moczenia w marynacie Znawcy sztuki kulinarnej radzą aby młode sztuki piec bądź s

      zobacz więcej » 1


    • 2011-02-03, komentarzy (0)

      Bażant pieczony

      Bażant pieczony

      Bażant pieczony Niegdyś to one bażanty królowały na polskich dworach i stołach Ceniono zarówno ich smak ale i urok To przecież pióra bażantów stanowiły swoistą ozdobę Mimo znacznego upływu czasu nadal ich mięso cieszy się uznaniem smakoszy Warto pamiętać że samice oczywiście mają delikatniejsze mięso bogatsze w walory smakowe dlatego w kuchni warto po nie właśnie sięgać Pamiętać jednak należy by

      zobacz więcej » 0


    • 2011-01-19, komentarzy (0)

      Przyprawy do dziczyzny - przyprawy w kuchni myśliwskiej

      Przyprawy do dziczyzny -  przyprawy w kuchni myśliwskiej

      Przyprawy do dziczyzny przyprawy w kuchni myśliwskiej Dziczyzna posiada bardzo bogate walory smakowe lecz każdy z nas miał dylemat po jakie przyprawy sięgnąć by nie utracić smaku i wartości tego rodzaju mięsa Oczywiście w zależności z jakiej zwierzyny łownej będzie ono pochodziło i jakie danie chcemy przygotować taka przyprawa do dziczyzny będzie wskazana Należy jednak zachować umiar ponieważ sk

      zobacz więcej » 0


Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.014|