Kuchnia myśliwska - wiadomości

 
 

Przyrządzanie dziczyzny, kuchnia myśliwska russaka, dziczyzna przepisyTo bardzo smakowita zakładka, stworzona nie tylko dla tych, którzy lubią polować, ale i dla tych, którzy degustują w daniach z dziczyzny - Przyrządzanie dziczyzny. Nasza kuchnia myśliwska kolekcjonuje przepisy i porady w tej dzidzinie. Czytaj kuchnia myśliwska russaka, a także kuchnia myśliwska sarna, kuchnia myśliwska ostoja, dziczyzna przepisy, dziczyzna potrawy, dziczyzna marynata. Zachęcamy do lektury, czekamy na Wasze przepisy i życzymy smacznego.






Powrót - Kuchnia myśliwska kompendium



Przeglądaj: według dat | według ilości komentarzy | według ocen

zwierzyna:

  • 2013-12-18, komentarzy (0)

    Rolada myśliwska na święta

    Rolada myśliwska na święta

    Moja teściowa żona myśliwego specjalizuje się w dziczyźnie Jest absolutną mistrzynią w tej dziedzinie a przy tym kipi pomysłami i przyznam że najlepsze specjały wymyśla sama Tak też jest z potrawą której przepis za moją teściową podaję poniżej a którą nazwaliśmy roladą myśliwską Podaję go dziś w tym szczególnym czasie bowiem moja rodzina zajada się roladą zawsze w święta   Teściowa zgod

    zobacz więcej » 0


  • 2013-05-28, komentarz (1)

    Topinambur

    Topinambur

    Topinambur Słonecznik bulwiastyWartości odżywcze bulw topinambura są godne polecenia zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę zawierają bowiem nie skrobię lecz aż 18% inuliny przekształcającej się we fruktozę (cukier prosty) dobrze tolerowaną przez diabetyków Walory lecznicze topinambura zostały wykorzystane przy produkcji leku o nazwie Topinulin dostępnego w aptekachMożna go stosować w celu poprawien

    zobacz więcej » 1


  • 2013-04-30, komentarzy (0)

    Polowanie po trapersku

    Polowanie po trapersku

    Cicho szemrzące górskie potoki pokryte pierwszym śniegiem drzewa i skały przepiękne widoki tak wyglądają jesienią austriackie Alpy W tych pięknych okolicznościach przyrody i niepowtarzalnych gdzieś na wysokości ponad 2 tysięcy metrów prawdziwi pasjonaci myślistwa będą wypatrywać kozic górskichMuszą oszukać niesprzyjającą naturę doskonały węch i słuch zwierzęcia aby zasłużyć na jego piękne trofeum 

    zobacz więcej » 0


  • 2012-11-03, komentarz (1)

    Dzikie ptactwo w galarecie

    Dzikie ptactwo w galarecie

    Tym razem przepis na eleganckie danie zimne która można sporządzić zarówno z bażanta jak i kaczki: sprawiona tuszka ptaka 1 pomarańcza puszka ananasa 2 łyżeczki żelatyny kilka goździków / koniecznie należy usunąć 'główki' aby pozbawić goździki goryczki/ łyżeczka imbiru łyżeczka kurkumy 10 dag rodzynekPtaszka gotujemy w całości ze wszystkimi dodatkami prócz pomarańczy i ananasa aż mięso będzie mi

    zobacz więcej » 1


  • 2012-06-20, komentarzy (0)

    Dziczyzna u progu lata

    Dziczyzna u progu lata

    Tak na zachętę przed zbliżającym się wielkimi krokami szczytem sezonu polowań chcemy dziś zaproponować przepis na pieczeń z dzika ze śmietaną &8211; najlepiej do wypróbowania teraz u progu lata zwłaszcza że najlepiej smakuje z młodymi buraczkami i równie młodymi ziemniakami Z góry życzymy smacznegoZanim podamy przepis warto przypomnieć kilka podstawowych zasad dotyczących dziczyzny Przede wszystki

    zobacz więcej » 0


  • 2011-11-21, komentarz (1)

    Nalewka myśliwska

    Nalewka myśliwska

    Miałam pisać o kulinariach dziś w klasyczny sposób Wyjąć z szuflady któryś z przepisów i poddać pod ocenę szerokiego gremium Ale natchnęła mnie tym razem myśl aby sięgnąć do rozmyślań znanych osób na temat uczt myśliwskich Wincenty Pol w opowiadaniu łowczego skupił swoja uwagę na obiedzie i zaczym przeszedł do dań umieszczonych na stole zaznaczył istotny szczegół: &8222;Obiad będzie dobry ale musi

    zobacz więcej » 1


  • 2011-10-25, komentarzy (0)

    Wino do dziczyny

    Wino do dziczyny

    Często na stole oprócz wykwintnych potraw króluje również wino sprawdzimy jakie kryteria zastosować dobierając wino do dziczyzny Trunek ten dobrze podany do serwowanych potraw może wzmocnić ich smak albo co gorsze je przyćmić Jeśli danie ma być jedynie uzupełnieniem to powinniśmy wybrać wino z górnej półki a będziemy się zachwycać jego niezwykłym bukietem Jeśli jednak postawimy na wyeksponowanie

    zobacz więcej » 0


  • 2011-08-24, komentarzy (0)

    Pasztet z łysek - Przepis na pasztet z łysek

    Pasztet z łysek - Przepis na pasztet z łysek

    Pasztet z łysek W sierpniu rozpoczął się między innymi sezon polowań na kaczki Można w tym czasie polować również na łyski dlatego zamieszczamy przepis na pasztet z łysekŁyska jest u nas bardzo pospolitym ptakiem Co ciekawe bytuje prawie na wszystkich stojących wodach jak stawy jeziora i zalewiska rzek Ważne aby były zarośnięte na brzegach szuwarami których ptaki te znajdują schronienie Mięso łys

    zobacz więcej » 0


  • 2011-08-09, komentarzy (0)

    Dzika kaczka z fasolą

    Dzika kaczka z fasolą

    Dzika kaczka z fasolą i czosnkiemKaczki można podawać na wiele sposobów dlatego przepisów na ten przysmak jest wiele Zatem czas na kolejny jaki podsunęli moi znajomi Będzie to dzika kaczka z fasolą i czosnkiemSkładniki:2 kaczki 3 plastry wędzonej szynki 2 kostki bulionu drobiowego 3 dag masła 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego 2 główki czosnku 1 posiekana cebula 80 dag białej fasolki kil

    zobacz więcej » 0


  • 2011-07-09, komentarzy (0)

    Dziczyzna w kuchni

    Dziczyzna w kuchni

    Dziczyzna w kuchni Wertując menu jednej z rzeszowskich restauracji natknęłam się na żubrzynę potrawa ta mnie zaskoczyła Czy kuchnia myśliwska przechodzi renesans Dziczyzna w kuchni to już standardNie ma nic dziwnego że na stołach królują potrawy z sarniny jeleniny ogólnie rzecz ujmując z dziczyzny Nie przywykliśmy jednak do tego że podaje nam się mięso z żubra Co ciekawe restauratorzy sprowadzają

    zobacz więcej » 0


  • 2011-05-31, komentarz (1)

    Boczek z dzika

    Boczek z dzika

    Postanowiłam dziś zaprezentować przepis na boczek z dzika zawijany na zimno Nadaje się wyśmienicie na przekąskę To dobra alternatywa dla wielu wędlinSkładniki:1 kg boczku z dzika 25 dag okrawków mięsnych z dowolnej dziczyzny cebula pół namoczonej suchej bułki 4 duże ząbki czosnku sól przyprawy (1 liść laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżeczka papryki słodkiej i majeranku)Sposób

    zobacz więcej » 1


  • 2011-04-18, komentarze (2)

    Kiełbasa myśliwska i jałowiecka – tradycyjne specjały

    Kiełbasa myśliwska i jałowiecka – tradycyjne specjały

    Kiełbasa myśliwska i jałowiecka doczekały się unijnego logo To kolejne już polskie produkty wyróżnione odznaczeniem Potrawy myśliwskie wchodzą na europejskie salony Wspomniane kiełbasy zarówno myśliwska jak i jałowiecka zostały zauważone przez Komisję Europejską Dziś wpisano owe produkty na listę oznaczona jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Co ciekawe wśród ponad tysiąca produktów we Wspó

    zobacz więcej » 2


  • 2011-04-11, komentarzy (0)

    Nalewka staropolska

    Nalewka staropolska

    Nalewka staropolska Wśród przepisów które wpisują się w myśliwskie kulinaria nie może zabraknąć również sposobów na przyrządzenie zacnych trunków Delektując się ich smakiem można przecież wspominać wyprawy kompanów i zdobyte trofeaPrzegląd rozpoczynamy od przepisu na wykonanie nalewki staropolskiej Składniki: pół garści świeżych pączków brzozowych 5 kromek chleba żytniego razowego pół garści rodz

    zobacz więcej » 0


  • 2011-04-07, komentarze (4)

    Kiełbasa wędzona

    Kiełbasa wędzona

    Kiełbasa wędzona Złotobrązowy kolor jest znakiem rozpoznawczym wędzonych kiełbas Niepowtarzalny jest również smak i zapach produktów przygotowywanych w wędzarni Kto raz spróbował powraca do tego rodzaju obróbki mięs Dodatkowo przemawia za ty sposobem możliwość dłuższego przechowywania produktów poddanych wędzeniuSkładniki: ok 15 kg mięsa z dzika bez kości 2 kg tłustego boczku wieprzowego surowego

    zobacz więcej » 4


  • 2011-03-28, komentarzy (0)

    Comber jeleni w cieście francuskim

    Comber jeleni w cieście francuskim

    Comber jelenia w cieście francuskim Mięso z jelenia możemy przyrządzać na wiele sposobów Tym razem przedstawiamy przepis w którym wykorzystamy ciasto francuskie Składniki:750 g combra jelonka (bez kości) 125 g tłustego boczku 125 g pieczarek 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (300 g) 1 łyżkę masła 1/2 żółtka 1 łyżka mleka 23 cebule 6 gruszek borówki bazylia szałwia majeranek pieprz sólPrzy

    zobacz więcej » 0


  • 2011-03-03, komentarzy (0)

    Szynka z dzika wędzona

    Szynka z dzika wędzona

    Szynka z dzika wędzona Wędzenie zwierzyny jest jednym z rodzajów utrwalania i uszlachetniania mięs To tradycyjny i znany od lat sposób na przygotowanie potraw Dziczyzna oczywiście również do tego się nadaje Trzeba pamiętać że wędzonki przygotowuje się z mięs uprzednio odpowiednio peklowanych Bardzo istotnym jest fakt że dym działa także bakteriobójczo i utrwala wszelkie mięsa Przepis na szynkę z

    zobacz więcej » 0



  • 2011-02-24, komentarz (1)

    Dzika kaczka pieczona

    Dzika kaczka pieczona

    Kuchnia myśliwska bogata jest w potrawy przyrządzane z dzikiego ptactwa Królują oczywiście dania z bażantów gęsi gołębi kuropatw ale nie może obyć się również bez dań z dzikich kaczek Ich mięso jest bardzo chude i powinno kruszeć nawet 10 dni Stosowane są oczywiście marynaty można je dusić oraz stanowią podstawę przepysznych zup Tym razem polecamy przepis na dziką kaczkę pieczoną tradycyjnieSkładn

    zobacz więcej » 1


  • 2011-02-15, komentarz (1)

    Zając po polsku w śmietanie

    Zając po polsku w śmietanie

    Zając po polsku w śmietanie Mięso z zająca to doskonały składnik pasztetów potraw zarówno smażonych jak i pieczeni Charakteryzuje się ono delikatnością jest chude miękkie o lekko brązowej barwie Przed przygotowywaniem z niego potraw należy pamiętać by tuszka odpowiednio skruszała następnie mięso wymaga kilkugodzinnego moczenia w marynacie Znawcy sztuki kulinarnej radzą aby młode sztuki piec bądź s

    zobacz więcej » 1


  • 2011-02-03, komentarzy (0)

    Bażant pieczony

    Bażant pieczony

    Bażant pieczony Niegdyś to one bażanty królowały na polskich dworach i stołach Ceniono zarówno ich smak ale i urok To przecież pióra bażantów stanowiły swoistą ozdobę Mimo znacznego upływu czasu nadal ich mięso cieszy się uznaniem smakoszy Warto pamiętać że samice oczywiście mają delikatniejsze mięso bogatsze w walory smakowe dlatego w kuchni warto po nie właśnie sięgać Pamiętać jednak należy by

    zobacz więcej » 0


  • 2011-01-19, komentarzy (0)

    Przyprawy do dziczyzny - przyprawy w kuchni myśliwskiej

    Przyprawy do dziczyzny -  przyprawy w kuchni myśliwskiej

    Przyprawy do dziczyzny przyprawy w kuchni myśliwskiej Dziczyzna posiada bardzo bogate walory smakowe lecz każdy z nas miał dylemat po jakie przyprawy sięgnąć by nie utracić smaku i wartości tego rodzaju mięsa Oczywiście w zależności z jakiej zwierzyny łownej będzie ono pochodziło i jakie danie chcemy przygotować taka przyprawa do dziczyzny będzie wskazana Należy jednak zachować umiar ponieważ sk

    zobacz więcej » 0


  • 2010-12-29, komentarzy (0)

    Staropolskie potrawy - pieczeń z dziczyzny po staropolsku

    Staropolskie potrawy - pieczeń z dziczyzny po staropolsku

    Staropolskie potrawy Dziczyzna na świątecznym stole to prawdziwy ukłon w stronę kuchni staropolskiej a przecież święta Bożego Narodzenia to czas przepełniony tradycjami i obyczajami Pojawienie się w trakcie rodzinnych uczt potraw z dzikiej zwierzyny doda wytrawności i skusi z pewnością wybrednych smakoszy Przecież z pozyskaniem odpowiedniego mięsa nie będzie w tym czasie trudno ponieważ sezon łow

    zobacz więcej » 0


  • 2010-12-24, komentarze (2)

    Bigos myśliwski

    Bigos myśliwski

    Koleżanki i Koledzy bez bigosu nie obejdą się żadne święta Dla zaprawionych myśliwych nie będą to żadne arkana ale niepolującym przyda się pewnie ten przepis na bigos myśliwski Będzie nam potrzebne co najmniej półtora kilograma mięsa z dziczyzny z kośćmi które od biedy można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną no ale wtedy nie będzie to już bigos myśliwski (chyba że zrobi go myśliwy) Tak czy siak ży

    zobacz więcej » 2


  • 2010-12-22, komentarzy (0)

    Pasztet świąteczny z dziczyzną

    Pasztet świąteczny z dziczyzną

    Jak to przed Świętami jestem bardzo zabiegana ale chciałabym jeszcze &8222;podesłać&8221; Wam Koleżanki i Koledzy jakieś przepisy świąteczne Dzisiaj bardzo prosty &8211; pasztet świąteczny z dziczyzną Można powiedzieć że ta dziczyzna w pasztecie jest dość symboliczna ale zawsze Życzę smacznego a życzenia świąteczne jeszcze złożę bo pewnie jeszcze coś napiszę Pasztet świąteczny z dziczyznąSkładniki

    zobacz więcej » 0


  • 2010-12-01, komentarzy (0)

    Pasztet z zająca przepis

    Pasztet z zająca przepis

    Pasztet z zająca to jedna z najpopularniejszych potraw Choć na polskich stołach gości przeważnie podczas świąt jego walory smakowe docenia coraz więcej z nas Pasztet z dziczyzny jest o wiele zdrowszy niż tradycyjny dlateog warto sprawić miłą niespodziankę rodzinie i przyrządzić pasztet z zająca To wspaniały rarytas bardzo zdrowy i co ważne smakuje nawet dzieciomDo przyrządzenia pasztetu potrzebne

    zobacz więcej » 0


  • 2010-11-28, komentarzy (0)

    Medaliony z sarny

    Medaliony z sarny

    Medaliony z sarnyOj dawno się nie odzywałam A sezon w pełni a tu nie ma żadnego przepisu No to niby coś dobrze znanego ale jak ktoś nie ma przepisu to na pewno mu się przyda A danie jest pyszne bo to medaliony z sarny z placuszkami Mam nadzieję że jak już sobie je przygotujecie i zjecie to wynagrodzi Wam to jakoś czas bez przepisów Smacznego Składniki polędwica z sarny (ok 80 dkg)Składniki marynat

    zobacz więcej » 0


  • 2010-08-30, komentarze (2)

    Udziec z sarny pieczony

    Udziec z sarny pieczony

    No dawno się nie odzywałam trochę urlopowałam pomyślałam że warto coś Koleżankom i Kolegom z portalu wrzucić na ruszt Proponuję tym razem pieczony udziec z sarny Będzie nam taki oczywiście potrzebny Poza tym pół szklanki czerwonego wytrawnego wina Oczywiście pozostała część wina też się przyda do obiadu Składniki: 1 udziec sarny (15 &8211; 2 kg) 10 dag słoniny 4 dag masła pół szklanki czerwonego

    zobacz więcej » 2


  • 2010-07-17, komentarze (3)

    Bażant pieczony - z winogronami

    Bażant pieczony - z winogronami

    Bażant pieczony &8211; z winogronamiNawiązując do wpisu barteks25 postanowiłam podzielić się z Państwem przepisem na bażanta pieczonego z winogronami bażanta pieczonego z nadzieniem z kaszy gryczanej zostawiam oczywiście barteksowi25 Dla naszego przepisu najlepszy jest oczywiście młody bażant no i oczywiście winogrona Potrawa &8211; zależności od możliwości ucztujących dla dwóch trzech osóbSkładni

    zobacz więcej » 3


  • 2010-07-04, komentarzy (8)

    Ragout z dzika

    Ragout z dzika

    Ragout z dzikaJako że na dziki polujemy niemal cały rok akurat ten przepis na ragout z dzika może się zawsze przydać Warto jednak odpowiednio wcześnie zabrać się za przygotowanie potrawy ponieważ trzeba sporządzić do niej marynatę No i oczywiście wcześniej zaopatrzyć w mięso dzika Najlepsze to łopatka Składniki: mięso z dzika &8211; najlepiej łopatka &8211; ok 80 dag masło &8211; 10 dag 25 dag grz

    zobacz więcej » 8


  • 2010-06-26, komentarze (2)

    Stek z sarny – w sosie borówkowym

    Stek z sarny – w sosie borówkowym

    Stek z sarny &8211; w sosie borówkowymZważywszy na to iż cały czas trwa sezon polowań na sarny może się Kolegom i Koleżankom przydać poniższy przepis na stek z sarny w sosie borówkowym Oczywiście jeżeli ktoś nie dysponuje świeżymi borówkami może skorzystać z konfitury borówkowej lub żurawinowej które można nabyć w niektórych marketach Na świeże borówki trzeba jeszcze trochę poczekać Składniki polę

    zobacz więcej » 2


  • 2010-06-20, komentarze (2)

    Królik w śmietanie przepis - Przepis na królika

    Królik w śmietanie przepis - Przepis na królika

    Królik w śmietanie przepisKrólik w śmietanie jest bardzo popularną potrawą Co ważne niekoniecznie musi to być królik upolowany choć taki da nam może więcej satysfakcji Ponieważ jeden z przepisów zamieściłam wcześniej na forum a nadaje się on zarówno do królika jak zająca to tym razem proponuję trochę wymyślniejszy przepis na królika w śmietanie Przepis na królikaSkładniki ok 800 g mięsa z królika

    zobacz więcej » 2


  • 2010-06-16, komentarze (4)

    Pieczone kuropatwy

    Pieczone kuropatwy

    Do zamieszczenia tego prostego przepisu skłoniła mnie jedna z Dian pisząca na Polujepl która zastanawiała się co zrobić z upolowanymi kuropatwami Ptaki te rzeczywiście są bardzo smaczne a oto jeden z dobrze znanych przepisów Dobry na początek kulinarnej przygody z kuropatwami Do przygotowania potrawy najlepiej nadają się ptaki młode które można przyrządzić już w dzień po polowaniu Starszym ptakom

    zobacz więcej » 4


  • 2010-06-09, komentarzy (0)

    Polędwica z jelenia – z grzybami

    Polędwica z jelenia – z grzybami

    No więc pora na kolejny stosunkowo prosty przepis Tym razem będzie to polędwica z jelenia z grzybami Do zrobienia potrawy potrzebujemy: 8 kawałków polędwicy z jelenia grubości ok 3 cm25 dag prawdziwków1 cebulka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki4 łyżki gęstej śmietanyimbir sól pieprzSposób przygotowania: Polędwicę myjemy suszymy obsypujemy pieprzem i imbirem Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Ceb

    zobacz więcej » 0


  • 2010-05-31, komentarze (2)

    Pieczeń z dzika - udziec z dzika pieczony

    Pieczeń z dzika - udziec z dzika pieczony

    Kiedy już upolujemy naszego wymarzonego dzika warto go jakoś przyrządzić pieczeń z dzika Oto dość prosta ale też niezwykle smaczna potrawa na dobry początek mojego myśliwskiego bloga kulinarnego Mam nadzieję że niebawem inne diany podzielą się swoimi przepisami ale nie tylko one bo przecież panowie myśliwi też potrafią gotować i cechują się nie tylko celnym okiem ale też dobrym smakiem kulinarnym

    zobacz więcej » 2


  • 2010-03-10, komentarzy (0)

    Szaszłyki z sarniny posypane estragonem

    Szaszłyki z sarniny posypane estragonem

    Drugi z moich ulubionych przepisów już nieco trudniejszy to:Szaszłyki z sarniny posypane estragonemSkładniki: 600g combra 150g słoniny 5 ząbków czosnku 3/4 łyżeczki estragonu 1 łyżka soku cytryny 1 łyżka oleju 2 pomidory 2 cebule łyżka masła sól pieprzZaczynamy od pokrojenia mięsa na małe ale grube plastry Następnie rozcieramy czosnek z solą i nacieramy nim mięso sypiemy nieco pieprzu estragon n

    zobacz więcej » 0


  • 2010-03-10, komentarzy (0)

    Comber z grilla z masłem ziołowym i czosnkiem

    Comber z grilla z masłem ziołowym i czosnkiem

    Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami a więc i sezon grillowy coraz bliżej Nie mogę się już doczekać kiedy rozpalę grilla i będę mógł zabrać się za jedzenie Z tego właśnie powodu przypominałem sobie dwa fantastyczne przepisy specjalnie na grillaComber z grilla z masłem ziołowym i czosnkiemCo będzie nam potrzebne: 500g combra 1 łyżka masła zioła &8211; prowansalskie albo według uznania co n

    zobacz więcej » 0


Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


|0.014|